Terug naar overzicht specialisaties

Chronische pijnbegeleiding

Eén op de vijf mensen ervaart dagelijks pijn. Indien u één van hen bent, weet dan dat u niet alleen bent. Bovendien zijn er verschillende vormen van pijn die uw dagdagelijkse activiteiten kunnen beletten. Ziektebeelden als Fibromyalgie, CVS en dunnevezelneuropathie zijn enkele van deze vastgestelde diagnoses. In het verhaal van chronische pijn is geen enkel verhaal hetzelfde. Bovendien hebt u waarschijnlijk te horen gekregen van een specialist dat er geen lichamelijke oorzaak te vinden is en dat uw pijn psychologisch beïnvloed wordt. Maar hoe gaat u daar als patiënt mee om? En waar ligt de oorzaak dan wel?


Na haar stage bij de Pijnkliniek in Pellenberg, werd de interesse van onze eigen kinesitherapeute Elien De Vos omtrent pijn aangewakkerd. Ze volgde allerlei workshops en infosessies om chronische pijn beter te kunnen begrijpen en patiënten te helpen bij deze problematiek. Wil jij graag een gesprek bij Elien? Maak dan een afspraak via onderstaande knop.

Kan kinesitherapie een rol spelen bij langdurige pijnklachten?


Een kinesitherapeut kan wel degelijk een rol spelen in deze problematiek. De behandeling bestaat uit de educatie omtrent pijn en het complexe verhaal errond, stressmanagement om hiermee om te gaan, ademhalingsoefeningen en relaxatie, graded activity en een doelgericht stappenplan om hier in de toekomst mee om te gaan. Via manuele behandelingen kunnen we secundair gespannen structuren op een zachte manier ontspannen en tot rust brengen.


Wat is pijn? En wat is het verschil tussen acute en chronische pijn?


Pijn is een complex fenomeen. Al van jongs af aan leren we onszelf aan dat we bij pijn een stapje terug moeten nemen. Het pijnsysteem is afgesteld om jou te beschermen en schade van weefsels tegen te gaan. Stel je voor dat je je hand op een hete kachel legt. Binnen de seconde reageert je lichaam om je te beschermen. Dit is acute pijn. Er is een duidelijk verband tussen de prikkel en de daaropvolgende pijn. Maar wat als de pijn langer aanhoudt? Vanaf 3 maanden spreken we van chronische pijn. Het pijncentrum heeft gedurende maanden een overvloed van pijnprikkels gekregen, waardoor het nu helemaal ontregeld is. Zie het als een alarm van een huis dat afgaat zonder dat er een inbreker aanwezig is. Deze pijn is vaak beïnvloed door externe en interne psychologische en sociale oorzaken zoals bijvoorbeeld een slecht slaappatroon of stress.

Voor deze specialisatie kan je terecht bij:

Elien De Vos